Wat doet Facto Geo voor u
- Nieuw te vormen percelen uitzetten (als deze niet aanwijsbaar zijn).
- Inmeten van de nieuwe perceelgrenzen volgens de eisen van het Kadaster.
- Verwerken van meetgegevens van de nieuwe perceelgrenzen volgens de eisen van het Kadaster.
- Voorbereiding van de levering aan het Kadaster en/of aanlevering van de meetgegevens aan het Kadaster.

Perceelsplitsing aanvragen bij het Kadaster
Bij het Kadaster kunt u als eigenaar of gemachtigde een splitsing aanvragen. Is de splitsingsaanvraag goedgekeurd? Dan maakt u een afspraak met de landmeter van het Kadaster om grenzen aan te wijzen. De eigenaar/aanvrager geeft op locatie aan wat de nieuwe grens moet worden.
Het Kadaster zet geen nieuwe grenzen uit, deze moeten dus zichtbaar zijn.
Zelf laten inmeten en leveren “meetgegevens derden” aan het Kadaster
Als eigenaar kunt u ook zelf de “meetgegevens derden” aanleveren aan het Kadaster voor perceelsplitsing.
Een groot voordeel is dat u de nieuw te vormen percelen zelf kunt controleren. Zijn er eenvoudige wijzigingen nodig? Dan kunt u deze nog doorvoeren voordat de gegevens bij het Kadaster worden ingediend. Zijn de percelen nog niet aan te wijzen en moeten deze nog uitgezet worden? Dan kunnen we deze werkzaamheden combineren. De eigenaar hoeft niet per se aanwezig te zijn en krijgt na afloop de perceelvorming analoog of digitaal ter controle.
Als u de “meetgegevens derden” bij het Kadaster aanlevert krijgt u een korting op de splitsingskosten.
Vormen van voorlopige percelen
Bij nieuwbouwplannen ziet u vaak het gebruik van voorlopige percelen. Met een (voorlopig) ontwerp kan FACTO GEO een ‘GML’-bestand genereren. De Kadaster-applicatie SPLITS kan dit bestand inlezen. Hierna vormt de applicatie de voorlopige grenzen/percelen met een eigen perceelnummer. De notaris draagt het perceel vervolgens over aan de kopers.
Aanwijzen bij landmeter Kadaster
Is het plan gerealiseerd? Dan kunnen de grenzen definitief gemaakt worden. De landmeter van het Kadaster legt, na aanwijzen van de verkoper en koper, de grenzen vast. Als het plan iets wijzigt, zoals bij bredere tussenwoningen, dan hoeft de voorlopige perceelvorming niet te wijzigen. Dit wordt dan met de aanwijs opgelost. Bij de overdracht kunnen kopers ook afzien van de aanwijs (‘artikel 104 van de Kadasterregeling’). Hierdoor ligt de beslissing voor de nieuwe grens bij de verkopende partij.
Zelf een meting aanleveren
De verkopende partij kan ook kiezen om zelf de definitieve perceelgrenzen in te (laten) meten. Dit kan door “meetgegevens derden” te leveren aan het Kadaster. De verkoper en koper moeten hiervoor een overeenstemming hebben en dit vastleggen in een standaardformulier van Kadaster (‘schriftelijke verklaring verificatie’).
Levert u als verkoper of koper de “meetgegevens derden” bij het Kadaster aan? Dan krijgt u hiervoor een vergoeding.